Składniki na 3 porcje:
- 05,kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 różnokolorowe papryki
- 250g pieczarek
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 4 nitki chilli ( opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 łyżki oliwy
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy, przelewamy lodowatą wodą, aby nie wyciskała nam łez i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso do lekkiego zrumienienia. Dodajemy cebulę. Doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki i paprykę myjemy. Wykrawamy błony i gniazda nasienne z papryk, kroimy w średniej wielkości kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelnię wrzucamy najpierw paprykę i smażymy przez chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy 5 minut. Następnie zalewamy gulasz 0,5 szklanki wody, dodajemy przecier, oba rodzaje mielonej papryki, chilli, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu godzinę, albo i więcej jeśli będzie to konieczne.
Gulasz zgęstnieje, mięso zmięknie i zacznie powoli się rozpadać. W trakcie duszenia uzupełniamy co jakiś czas wodę, aby gulasz się nie przypalił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz