Składniki:
- 75 dag szynki wieprzowej, karkówki lub łopatki
- 20 dag wątróbki
- 20 dag boczku wędzonego
- 100g boczku w plastrach
- 2 jajka
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
- 1 słoik borówek
- 4 łyżki ostrego chrzanu
- 100 ml śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Szynkę, wątróbkę oraz boczek w kawałku myjemy, osuszamy i wykrawamy tłuste części. Odkrawamy skórkę z boczku. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką, dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy.
Podłużną formę wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę mięsną. Blaszkę wkładamy do głębszej większej blachy albo dużego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełniamy gorącą wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Formę z keksem przykrywamy pokrywką i pieczemy około 90 min. W połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Pasztet jest gotowy gdy ma brązową skórkę.
Upieczony ostudzony pasztet wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce.
Przygotowujemy sos borówkowo- chrzanowy do pasztetu.
Mieszamy borówki z chrzanem i śmietaną. Doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli sos wyda się wam za gęsty można dodać jeszcze trochę śmietany.
Podajemy na zimno z pasztetem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz