Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag płatków migdałów
- listki melisy cytrynowej
Ucieramy masło. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Powoli dodajemy do masła, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę. Ucieramy kilka minut. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Grubość ciasta powinna być na około centymetr. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż się zarumieni.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową. Tworzymy fantazyjne fale. Morele przecinamy na pół.
Płatkami obsypujemy brzegi, a pośrodku formujemy kwiatki - środek z kilku płatków migdałowych, płatki kwiatów z moreli. Przystrajamy listkami melisy cytrynowej lub malujemy listki pisakami cukrowymi w kolorze zielonym.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz