sobota, 30 marca 2013

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście

Nigdy nie lubiłam mazurków. Pewnie dlatego, że na większości można połamać sobie zęby :))Na szczęście można zrobić mazurka z kruchego ciasta i to wam dziś proponuję.

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag płatków migdałów
  • listki melisy cytrynowej

Ucieramy masło. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Powoli dodajemy do masła, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę. Ucieramy kilka minut. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Grubość ciasta powinna być na około centymetr. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż się zarumieni.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę  kajmakową. Tworzymy fantazyjne fale. Morele przecinamy na pół.
Płatkami obsypujemy brzegi, a pośrodku formujemy kwiatki - środek z kilku płatków migdałowych, płatki kwiatów z moreli.  Przystrajamy listkami melisy cytrynowej lub malujemy listki pisakami cukrowymi w kolorze zielonym.

I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.