W sobotę byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez blogerkę Elizę Mórawską ( blog White Plate). Piekliśmy 7 rodzajów sernika. Najbardziej zasmakował mi właśnie sernik z białą czekoladą i owocami. Nie jest mocno słodki, ma dużo sera i owoców, a spód z ciasteczek pasuje idealnie. Przepis jak najbardziej od Elizy, ale wykonanie moje:)
Składniki:
- 250g ciastek digestive w czekoladzie
- 150 g masła
- 1kg mielonego sera
- 1 budyń waniliowy
- 70g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 200g białej czekolady
- 1 szkl, mrożonych jagód i malin
- 0,5 szkl. suszonych żurawin
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miksujemy ser z budyniem oraz oba rodzajami cukru. Dodajemy po jednym jajku oraz pozostałe masło.
Czekoladę drobno kroimy i dodajemy do sera. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Na wierzchu układamy żurawinę i mrożone owoce. Sernik wstawiamy do piekarnika na około 50 minut do godziny w zależności od piekarnika. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce.
Pyszności!
Jeny, sernikowe warsztaty...? Idealne dla mnie :) A Twoje ciacho wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń