Ciecierzycę odkryłam niedawno i na pewno jeszcze nie raz pojawi się w moich daniach.
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni lub w garnku. Czosnek obieramy, drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i rumienimy go przez parę sekund. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy curry, pomidory, masło orzechowe, sol i pieprz.
Osączamy ciecierzycę i dodajemy do gulaszu. Dusimy 25 minut, podlewając wodą, gdy sos będzie za mocno gęstniał. Kolendrę siekamy i dodajemy do sosu jedną łyżkę ziół. Dusimy jeszcze chwilę.
Danie podajemy z ryżem lub kaszą posypane pozostałą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz