poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak po afrykańsku z ciecierzycą i masłem orzechowym

Jeśli lubicie niestandardowe smaki, lubicie eksperymentować, to danie jest na pewno dla was!
Ciecierzycę odkryłam niedawno i na pewno jeszcze nie raz pojawi się w moich daniach.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni lub w garnku. Czosnek obieramy, drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i rumienimy go przez parę sekund. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy curry, pomidory, masło orzechowe, sol i pieprz.
Osączamy ciecierzycę i dodajemy do gulaszu. Dusimy 25 minut, podlewając wodą, gdy sos będzie za mocno gęstniał. Kolendrę siekamy i dodajemy do sosu jedną łyżkę ziół. Dusimy jeszcze chwilę.
Danie podajemy z ryżem lub kaszą posypane pozostałą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.