Trzyma się idealnie, wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni! Myślę, że ta rekomendacja powinna was przekonać :)
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 słoik kompotu z wiśni
- 0,5 szkl. likieru amaretto
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan fix
- 1 gorzka czekolada
- 5 łyżek kawy mielonej
Dzień wcześniej osączamy wiśnie i zalewamy amaretto. Sok z kompotu zachowujemy.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szklanką cukru na puszystą masę. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do białek. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy. Okrągłą formę smarujemy masłem ( samo dno). Wypełniamy ciastem i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyłączamy piekarnik i odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
Wiśnie odsączamy. Amaretto mieszamy z sokiem wiśniowym, tak aby otrzymać około szklanki płynu.
Nasączamy blaty.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę śmietanki ubijamy z łyżką cukru pudru. Łączymy z ostudzoną czekoladą.
Zaparzamy kawę rozpuszczalną w 4-5 łyżkach wrzątku. Studzimy. Resztę śmietanki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy śmietan fix. Wlewamy zimną kawę i mieszamy masę delikatnie łyżką.
Na 1 blacie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowy (1/3 kremu zostawiamy) na nim kładziemy wiśnie i posypujemy 2 łyżkami kawy mielonej. Przykrywamy 2 blatem, rozsmarowujemy krem kawowy. Przykrywamy 3 blatem. Wierzch i boki smarujemy odłożonym kremem czekoladowym. Boki obsypujemy pozostała kawą mieloną. Na wierzchu tworzymy fantazyjny wzór z kawy.
Mocno kawowy, mówisz? Mnie już bardziej zachęcać nie trzeba :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń