Składniki na 20 połówek:
- 10 dużych jaj
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki majonezu
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka rzodkiewek
- sól
- pieprz
Gotujemy jajka na twardo. Przelewamy je zimną wodą, aby szybciej ostygły i obieramy ze skorupek. Każde jajko przekrawamy na pół i z każdej połówki wyjmujemy żółtko.
Groszek osączamy z zalewy.
Żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odsączony groszek.
Dokładnie łączymy żółtka, groszek i majonez, doprawiamy do smaku.
Farsz nakładamy do połówek jajek.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Rzodkiewki nacinamy promieniście i wkładamy do lodowatej wody. Po chwili powinny otworzyć się na kształt kwiatu.
Jajka układamy na sałacie. Między jajkami układamy rzodkiewki.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz