Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 dag drożdży
- 1/2 filiżanki mleka
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 20 dag cukru
- 20 dag powideł ( 2 małe słoiki)
- 3 paski gorzkiej czekolady
- 1 pasek białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek śmietany 12%
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, siekamy margarynę i mieszamy całość z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na wymiar blachy do pieczenia.
Papierkiem od margaryny smarujemy blachę i kładziemy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go połową powideł, posypujemy połową orzechów, jednym cukrem waniliowym i 100 g cukru. Następnie kładziemy 2 blat i postępujemy tak samo. Przykrywamy 3 blatem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 40 minut z termoobiegiem.
Przestudzone ciasto polewamy polewami. W tym celu w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy 4 łyżki śmietany i wsypujemy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Polewamy fantazyjnie ciasto. Białą polewę przygotowujemy podobnie, dodajemy jednak tylko 2 łyżki śmietany. Białą polewą polewamy ciasto.
Gdy ciasto ostygnie i polewy zastygną, ostrym nożem ( ale bez ząbków) kroimy ciasto na kwadraty.
Bardzo apetyczny ten przekładaniec.
OdpowiedzUsuń