Składniki na 2 porcje:
- 2 sprawione pstrągi
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz ryby. Cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy po kilka plasterków do środka każdego pstrąga. Ryby układamy osobno na folii aluminiowej, zawijamy brzegi i takie paczuszki kładziemy na blasze. Skrapiamy oliwą i obkładamy pozostałymi plasterkami cytryny. Zamykamy paczuszki.
Pieczemy 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i odkrywamy ryby, aby soki wyparowały, a ryba upiekła się do końca. Pieczemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy ryby w całości, ale oczywiście nie jemy ani ogona ani głowy:)
Do pstrągów pasują gotowane warzywa podsmażone na 1-2 łyżkach masła.
Smaczności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz