czwartek, 7 marca 2013

Tagliatelle z kurkami i szpinakiem

Podczas szukania jakiegoś produktu w zamrażarce, natknęłam się na kurki. Miały czekać na specjalną okazję, po sezonie grzybowym. No i cóż..całkiem o nich zapomniałam. Teraz nie wykorzystałam ich może w jakiś specjalny sposób, ale pozwoliły mi stworzyć pyszny szybki obiad.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 opakowanie kurek ( świeżych lub mrożonych, w zależności od sezonu)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Szalotki obieramy z łusek i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podgrzewamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Kurki dokładnie myjemy. Dorzucamy do podsmażonej szalotki.
Doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy 15 minut. Kurki zalewamy połową śmietanki i dusimy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i szpinak. Dokładnie mieszamy, zalewamy resztą śmietanki i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy natychmiast.




2 komentarze:

  1. och, smaczny makaronik, ale mam smaka na kurki, i gdzie ja teraz je kupie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone kurki na pewno można znaleźć w dobrym markecie, ostatnio nawet gdzieś widziałam:), a jeśli nawet nie udałoby się ich znaleźć, spróbowałabym z podgrzybkami, tez można znaleźć mrożone.pozdrawiam:)

      Usuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.