Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1 opakowanie kurek ( świeżych lub mrożonych, w zależności od sezonu)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Szalotki obieramy z łusek i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podgrzewamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Kurki dokładnie myjemy. Dorzucamy do podsmażonej szalotki.
Doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy 15 minut. Kurki zalewamy połową śmietanki i dusimy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i szpinak. Dokładnie mieszamy, zalewamy resztą śmietanki i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy natychmiast.
och, smaczny makaronik, ale mam smaka na kurki, i gdzie ja teraz je kupie:(
OdpowiedzUsuńMrożone kurki na pewno można znaleźć w dobrym markecie, ostatnio nawet gdzieś widziałam:), a jeśli nawet nie udałoby się ich znaleźć, spróbowałabym z podgrzybkami, tez można znaleźć mrożone.pozdrawiam:)
Usuń