Składniki:
- 350g schabu bez kości
- 200g pszennego makaronu chińskiego
- 25g suszonych grzybów Mun
- 3 papryczki chilli
- 1 mała papryka czerwona
- 0,5 pora
- 2 cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 8 łyżek sosu sojowego
- 0,5 szklanki bulionu
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Schab pokrojony w plastry wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu kroimy w cienkie paski, wrzucamy do miski zalewając 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, łyżeczką mielonej słodkiej papryki i rozgniecionym dużym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Dymkę kroimy w piórka, czerwoną paprykę i chilli w paski, pora w talarki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy mięso na dużym ogniu przez 5 minut. Rozgarniamy mięso na boki, wrzucamy na środek dymkę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy paprykę czerwoną, pora, chilli, posiekane grzyby Mun, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sok z 1 limonki, brązowy cukier i 2 łyżki sosu sojowego. Po 5 min dodajemy makaron, pietruszkę i kolendrę. Zalewamy wszystko bulionem wymieszanym z 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z 2 połowy limonki i połową łyżeczki mielonej papryki. Po wymieszaniu danie jest gotowe do wyłożenia na talerze. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz