Mazisty, kremowy sernik. Kakaowy spód, waniliowa masa serowa, a na górze beza i sos karmelowy.
Wydawałoby się, że będzie bardzo słodki, wręcz przesłodzony. A to was zaskoczę, bo wcale tak nie jest!
Sernik można przyozdobić prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, będą świetnie pasować.
Składniki na małą tortownicę 20-22 cm:
- 200g herbatników kakaowych
- 100g masła
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 0,5 szkl, drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mleka
- 2 białka w temp. pokojowej
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżka masła
- 90ml śmietanki 30%
- szczypta soli morskiej
Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka,wrzucamy je wraz z laską do mleka. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Wyjmujemy laskę wanilii.
Herbatniki mielimy w malakserze na proszek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuszczamy.
Na dno wysypujemy masę ciasteczkową, dociskamy i chowamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dolewając powoli ostudzone waniliowe mleko z ziarenkami wanilii. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy.
Sernik pieczemy w 170 stopniach około 40 minut.
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo łyżka po łyżce 0,5 szkl. cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Bezę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na podpieczony sernik.Pieczemy około 20 minut.
Gdyby beza za mocno się przypiekała, obniżamy temperaturę do 150 stopni. Beza z wierzchu powinna być chrupiąca.
Przygotowujemy sos karmelowy. Resztę cukru oraz 3-4 łyżki wody umieszczamy na patelni i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i przybierze jasno brązowy odcień. Nie mieszamy! Jeśli macie termometr cukierniczy, temperatura powinna wskazywać 170 stopni, nie więcej. Gotowy karmel zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę i masło i mieszamy do połączenia się składników. Tu należy uważać, masa może pryskać i łatwo o poparzenie. Połączone składniki ponownie umieszczamy na ogniu i podgrzewamy około minutę. Doprawiamy szczyptą soli morskiej i zdejmujemy z ognia.
Zimnym sosem karmelowym polewamy upieczony sernik.
Sernik bardzo apetycznie wygląda, palce lizać
OdpowiedzUsuń