poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Sernik waniliowo-karmelowy


 Mazisty, kremowy sernik. Kakaowy spód, waniliowa masa serowa, a na górze beza i sos karmelowy.
Wydawałoby się, że będzie bardzo słodki, wręcz przesłodzony. A to was zaskoczę, bo wcale tak nie jest!
Sernik można przyozdobić prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, będą świetnie pasować.

Składniki na małą tortownicę 20-22 cm:
  • 200g herbatników kakaowych
  • 100g masła
  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl, drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mleka 
beza i sos karmelowy
  • 2 białka w temp. pokojowej
  • 1 szkl. drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 90ml śmietanki 30%
  • szczypta soli morskiej

Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka,wrzucamy je wraz z laską do mleka. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Wyjmujemy laskę wanilii.
Herbatniki mielimy w malakserze na proszek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuszczamy.
Na dno wysypujemy masę ciasteczkową, dociskamy i chowamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dolewając powoli ostudzone waniliowe mleko z ziarenkami wanilii. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy.

Sernik pieczemy w 170 stopniach około 40 minut.
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo łyżka po łyżce 0,5 szkl. cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Bezę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na podpieczony sernik.Pieczemy około 20 minut.
Gdyby beza za mocno się przypiekała, obniżamy temperaturę do 150 stopni. Beza z wierzchu powinna być chrupiąca.

Przygotowujemy sos karmelowy. Resztę cukru oraz 3-4 łyżki wody umieszczamy na patelni i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i przybierze jasno brązowy odcień. Nie mieszamy! Jeśli macie termometr cukierniczy, temperatura powinna wskazywać 170 stopni, nie więcej. Gotowy karmel zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę i masło i mieszamy do połączenia się składników. Tu należy uważać, masa może pryskać i łatwo o poparzenie. Połączone składniki ponownie umieszczamy na ogniu i podgrzewamy około minutę. Doprawiamy szczyptą soli morskiej i zdejmujemy z ognia.

Zimnym sosem karmelowym polewamy upieczony sernik.








1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.