czwartek, 29 listopada 2012

Pierniczki


Do Świąt zostało tylko parę tygodni...a to najlepsza pora, aby teraz upiec pierniczki.
Po upieczeniu i polukrowaniu muszą poleżeć w metalowych puszkach. Na Święta nabiorą idealnego smaku.


Składniki na ok. 140 sztuk:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu ( pół na pół sztuczny i prawdziwy)
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do pierników


Mąkę przesiewamy z sodą.Formujemy górę, w której robimy wgłębienie. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawy, przesiany cukier puder, jajko i posiekaną margarynę.Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok.0,5 cm.Foremkami albo szklanką wykrawamy pierniczki. Pieczemy je 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu blachy radzę od razu przekładać pierniczki na talerz, gdy są ciepłe, bez problemu uda się nam je przełożyć. Gdy stwardnieją, istnieje ryzyko, że mogą się połamać.

Pierniczki lukrujemy, oblewamy polewą albo rozpuszczoną czekoladą. Przyozdabiamy je wg uznania: kolorową posypka, wiórkami kokosowymi, sezamem, cukrowymi perełkami.
Gdy mamy pewność, ze lukier i polewa dobrze zastygły, przekładamy pierniczki do metalowej puszki i odstawiamy najlepiej gdzieś poza zasięg naszego wzroku. W przeciwnym razie mogą nie dotrwać do Świąt!

Ważne, abyśmy wymieszali miód sztuczny z prawdziwym, wtedy pierniczki szybciej zmiękną. Jeśli użyjemy tylko miodu prawdziwego, to pierniczki będą długo twarde. Jest na to jednak sposób: wystarczy,że włożymy inne ciastka do puszki albo po prostu wyłożymy pierniczki na talerz,pod wpływem powietrza zmiękną.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.