sobota, 10 maja 2014

Tort bananowy



Pyszny tort na każdą okazję. Nie jest zbyt pracochłonny ani skomplikowany. Biszkopt, banany i lekka jak puch pianka. Poezja!
Tort zrobiłam w formie o średnicy 22 cm, jednak sadze, ze biszkopt mógłby być niższy, wiec zalecam średnicę 26 cm.
Trochę problemów może sprawić żelatyna, zawsze mam obawy, jeśli chodzi o ten składnik, czasem za długo się ściąga, czasem za szybko, albo powstają grudki.... i tym razem nie obyło się bez problemów, żelatyna wymieszana z jogurtem ze względu na różnicę temperatur szybko się ścięła, jednak jest na to świetny sposób, wystarczy włożyć miskę z kremem do większej miski z gorącą woda i wtedy zmiksować krem - będzie idealnie gładki.

Składniki:
  • 3jajka
  • 90g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml mleka
  • 5 bananów
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru

Jajka ucieramy z 90g cukru na puszystą masę, tak, aby cukier nie był wyczuwalny. Do masy przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszamy.
Boki tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy delikatnie masłem lub margaryną. Z papieru do pieczenia wycinamy koło, które wkładamy do formy, a następnie długi szeroki pasek, który przyklejamy do boków tortownicy. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Gotowy biszkopt odstawiamy na chwilę do wystudzenia, odkrawamy ciasto od formy i delikatnie rozpinamy obręcz. Wyjmujemy ciasto i usuwamy papier do pieczenia.

Biszkopt wkładamy do tortownicy o większej średnicy, do specjalnej formy do serników na zimno lub do tej samej formy, uprzednio oczyszczonej i wyłożonej ponownie papierem ( boki).

Jogurt mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jedną łyżką soku z cytryny.Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, gdy masa będzie za gęsta dodajemy mleka. Dokładnie rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy jogurtowej. Jeśli przez różnicę temperatur masa się zetnie stosujemy trik opisany we wstępie.

Biszkopt skrapiamy delikatnie wodą lub zimną herbatą. 3 banany obieramy, przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy ją do zastygającej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
Masę rozprowadzamy na biszkopcie z bananami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pozostałe banany obieramy i obtaczamy w 2 łyżkach kakao. Kroimy ukośnie na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tort oprószamy przez sitko pozostałą łyżką kakao. Plasterki bananów układamy promieniście, posypujemy brązowym cukrem lub złocistą posypką.
Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Po tym czasie delikatnie odkrawamy ciasto od brzegów i wyjmujemy z formy.

Przepis pochodzi z gazetki Sól i Pieprz z 2009 roku. Lekko go zmodyfikowałam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.