piątek, 22 lutego 2019

Szybkie ciasto migdałowe



Miałam dziś ochotę na coś słodkiego, szybkiego do wykonania. Miałam pełno pomysłów, ale wszędzie natykałam się na ten sam problem, konieczność użycia masła. Masła w domu zabrakło, a do sklepu wychodzić mi się nie chciało. Znalazłam w końcu błyskawiczny przepis na ciasto migdałowe, bez mąki i bez masła.
Ciasto wyszło przepyszne. Takie proste, a takie dobre. Smakuje trochę jak marcepan.
Z zewnątrz delikatnie chrupiące, w środku wilgotne, dość słodkie. Niewysokie, praktycznie prawie nie rośnie. Idealne z filiżanką espresso. Do tego gałka lodów śmietankowych z kapką likieru amaretto i migdałowa rozkosz jest absolutna! Polecam!

Składniki na tortownicę 22 cm:
  • 4 jajka M
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 150g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy w międzyczasie cynamon i skórkę z cytrynową.
Gdy grudki cukru nie będą wyczuwalne, dodajemy mielone migdały, miksujemy tylko kilka sekund, do połączenia się składników.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i pieczemy 35 minut do suchego patyczka.
Ciasto studzimy na kratce, następnie obkrawamy brzegi cienkim nożem i zdejmujemy delikatnie obręcz tortownicy. Jeśli powstała na cieście skorupka, możemy ją delikatnie usunąć.
Ciasto odwracamy do góry nogami przy pomocy talerza, tak aby dół stał się wierzchem.
Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!


Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.


2 komentarze:

  1. Witam, robiłam wszystko po kolei jak w przepisie, ale niestety coś poszło nie tak. Na dole wyszedł zakalec, wyglądało to tak jakby jajka oddzieliły się od reszty.
    Mimo wszystko było pyszne w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, nie wiem co poszlo nie tak, mi ciasto zawsze wychodzi, puszyste jak biszkopt, ale bardziej wilgotne. Przypuszczam, ze jajka nie byly mocno ubite i migdaly opadly na dno, bo nie mialy jak sie utrzymać na jajkach. Jajka ubijam zawsze na puszystą gęstą masę, nie może być mocno lejąca. Cieszę się, że mimo to smakowało. Spróbuj jeszcze raz! :)

      Usuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.