środa, 23 lipca 2014

Gratin z ziemniaków



Rewelacyjna potrawa. Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków z wody, frytek, klusek i innych dodatków. Nie wymaga wiele czasu, piecze się samo,a  my w tym czasie przygotowujemy np. resztę dań obiadowych. Podane składniki wystarczą na 3 porcje lub 2 dla łakomczuchów.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml śmietany 18% ( płynnej)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 20g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prostokątną formę smarujemy olejem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy w formie dachówkowo. Posypujemy solą i pieprzem.
W misce mieszamy śmietankę z gałka muszkatołową. Polewamy równomiernie ziemniaki.
Wierzch posypujemy parmezanem.
Pieczemy około 25 minut w 180-200 stopniach. Gdy brzegi zaczną brązowieć i śmietana zgęstnieje sprawdzamy miękkość ziemniaków.
Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.