piątek, 15 czerwca 2018

Placek z rabarbarem i kruszonką

 
Placek z rabarbarem to ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie. Szybki i łatwy w przygotowaniu, każdemu smakuje. Delikatny, maślany, puszysty, pachnie wanilią. Do popołudniowej kawy idealny!


Składniki:
  • 180g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. mąki pszennej ( ok.280g)
  • 0,5 szkl, mąki ziemniaczanej ( 90g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 0,5kg rabarbaru 

kruszonka:
  • 60g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajka.Gdy masa będzie dość jednolita, dodajemy przesianą mąkę oraz proszek pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
Wlewamy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Okrągłą tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie, papier wcześniej gnieciemy i rozkładamy.
Do ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i mieszamy całość szpatułką.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy 40 min aż do suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.