sobota, 30 listopada 2019

Keks pomarańczowy z czekoladą

Przepis na to ciasto znalazłam w magazynie Kuchnia. Ciasto jest cudownie miękkie i aromatyczne. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach. do tego wyczuwalna nuta kawy i pomarańczy. Ciasto uzależnia, niełatwo poprzestać na jednym kawałku.
To ciasto a'la keks, nada się świetnie do popołudniowej kawy albo zastąpi keks z bakaliami, który zazwyczaj pieczemy na Święta. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 90g masła
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 torebka suszonych drożdży ( 7g)
  • 3 jajka
  • 130g cukru pudru
  • 60g miodu
  • 110 ml śmietany 30%
  • skórka otarta z pomarańczy

syrop:
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100ml świeżo zaparzonego espresso
  • 10g cukru pudru

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Dodajemy miód, śmietanę i skórkę z pomarańczy. Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie, dodając roztopione ostudzone masło. Wsypujemy posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową.  Delikatnie mieszamy.
Tradycyjną formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy na 50-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni z termoobiegiem.
Pieczemy do suchego patyczka. Oczywiscie przy wetknieciu patyczka w czekoladę bedzie on mokry.
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i odrywamy delikatnie papier, nie wyrzucamy go. Ciasto nakłuwamy obficie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Z podanych składników przygotowujemy syrop łącząc dokładnie wszystkie składniki.
Papier ponownie wkładamy do formy, wkładamy ciasto i polewamy je syropem.
Zostawiamy do wchłonięcia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.