sobota, 21 grudnia 2019

Śledzie z pietruszką i cebulką




Ten przepis powstał, gdy podczas przygotowywania zwyklych sledzi w oleju, zostało mi dość dużo kawałków śledzia, a słoik juz był pełen. Przygotowałam błyskawiczny sos, lekko ostry dzięki cebulce, lekko słodki. Świetnie pasuje do śledzi.

Składniki na mały słoik:
  • 3 płaty śledziowe ( matjasy)
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek kopru włoskiego ( opcjonalnie, nadaje ciekawy anyżkowy aromat)
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany homogenizowanej 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • świeżo mielony pieprz

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając.
Następnie kroimy je na małe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę i gałązki kopru włoskiego drobno siekamy.
W misce mieszamy śmietanę, majonez i syrop z agawy. Dodajemy posiekane warzywa. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku ( uwaga na sól, śledzie są słone).
Na dno słoika nakładamy warstwę sosu, następnie układamy śledzie i dalej tak naprzemian, tak, aby ostatnią warstwę stanowił sos.
Słoik przechowujemy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.