piątek, 13 grudnia 2019

Mocno owocowy keks z brandy



Dawno nie byłam tak zafascynowana ciastem jak tym keksem. Wiele nie brakowało, a ciasto zjadłabym na surowo.... sekret polega na moczeniu bakalii w soku pomarańczowym i alkoholu,a po wymieszaniu z ciastem i przyprawą 5 smaków upieczeniu na złoto i posmarowaniu alkoholem.
Jak słusznie się domyślacie, alkohol jest dość wyczuwalny. Osobiście nie przepadam za brandy, ale w tym cieście jest strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest mocno wilgotne,korzenne, bakaliowe,z posmakiem alkoholu i czymś takim, co nie pozwala przejść obok niego obojętnie.
Coś mi się wydaje, że będę go piekła nie tylko na Święta :)

Składniki na 2 małe blaszki lub jedną większą:
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml brandy
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych fig
  • 100g suszonych śliwek
  • 80g suszonych moreli
  • 70g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżka melasy z buraków (można pominąć)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( jeśli nie macie przygotujcie własną mieszankę)*
  • 50 posiekanych orzechów włoskich

dodatkowo 
  • 50ml brandy
  • 50g masła
  • bakalie do dekoracji


Około 12 godzin przed pieczeniem ciasta kroimy wszystkie bakalie i przekładamy je do miski.
Cytrynę i pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę. Skórkę oraz sok  dodajemy do bakalii.
Dolewamy brandy i całość dobrze mieszamy. Odstawiamy.

Miękkie masło ubijamy z brązowym cukrem i melasą na puch. Dodajemy jajka. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy.
Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz namoczone bakalie. Mieszamy.

Blachy smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto. Wygładzamy wierzch i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut aż do suchego patyczka.

Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem- najlepiej przy pomocy pędzelka.
Następnie pędzlujemy całe ciasto brandy.
Dekorujemy.

* Przyprawa 5 smaków- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego anyżu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne.
Składniki mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.