środa, 11 listopada 2020

Zapiekanka z ziemniaków

 

Czasem całkiem przypadkowo powstają pyszne dania. Za każdym razem mnie to zadziwia, bo z reguły takie zapiekanki powstają, gdy chcę po prostu wykorzystać jakieś resztki. Czasem dodatek jednego składnika potrafi całkiem zmienić danie i nadać mu charakteru. Tutaj mamy ziemniaczki z kabanosem, typowy smak umami. Do tego dla przełamania łagodna cukinia, całość spaja jajko, a wykończenia nadaje dukkah*. Pewnie nie wszyscy znają tą przyprawę, nie widziałam jej szczerze mówiąc w sklepach, dlatego trzeba przygotować ją sobie samemu. Przepisów w internecie na nią jest mnóstwo. Głównym jej składnikiem jest sezam, orzechy laskowe, kmin rzymski i kolendra. Poniżej znajdziecie także mój przepis.


Składniki na 2 porcje:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 cukinia
  • 2 kabanosy
  • 2 łyżeczki przyprawy dukkah*
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 

dekoracja
  • przyprawa dukkah*
  • listki tymianku
 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oliwy,
Ziemniaki i cukinię obieramy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki kroimy w plastry, cukinię w kostkę lub półplasterki, jak lubicie.
Kabanosy kroimy w plasterki. 
Warzywa i kabanosy wrzucamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy resztą oliwy i posypujemy dukkah. Całość dobrze mieszamy. Na środku robimy wgłębienia i wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Gotowe danie możemy jeszcze dodatkowo posypać dukkah i listkami tymianku.

 *Dukkah- w moździerzu rozgnieść 3 łyżeczki sezamu, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 4 łyżki mielonych orzechów laskowych, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki  mielonego pieprzu.

Kolendra i kmin rzymski będą nawet lepsze w ziarnach, aromat będzie mocniejszy.



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. Nie trzeba się dużo napracować, a wychodzi pysznie :)
    Fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak jak mówisz. Czasem dania nieoczywiste są mega smaczne!

      Usuń
  2. Bardzo smaczna! Ja osobiście dodałam trochę mniej ziemniaczków, ale w smaku naprawdę na plus, myślę, że ilość ziemniaków to kwestia gustu :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki jest czas przygotowania takiej zapiekanki mniej wiecej? Tzn czy po 30 minutach pieczenia faktycznie juz jest dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo przygotowanie zajmie średnio 10-12 minut, zależy jak ktoś szybko obiera i kroi :) Pół godziny pieczenia powinno być w sam raz, ziemniaki w plasterkach tyle potrzebują, aby zmiękły.Ważne, żeby były obtoczone w oliwie.

      Usuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.