sobota, 19 grudnia 2020

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka na Boże Narodzenie

 
 
Zimtsterne to jedne z najpopularniejszych ciasteczek pieczonych w okresie Bożego Narodzenia. Zawierają w sobie to co najlepsze czyli mielone migdały, które nadają ciasteczkom niezapomniany smak.
Przygotowanie jest bardzo łatwe, jest jednak małe ale, trzeba uważać bardzo na czas pieczenia. Nawet minuta ma znaczenie. Właściwie upieczone ciasteczka są dość miękkie, z pieca wyciągamy je jak wydaja się nam jeszcze niedopieczone. Niestety minuta dłużej powoduje, ze robią się twardsze, a tu już nie to samo.
Najlepiej około 12 -13 minuty sprawdzić palcem jak się upiekły, jeśli są zwarte, ale miękkie, będą dobre.
Niestety każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc 1 blachę trzeba przetestować. Ale naprawdę warto!

Składniki:
  • 3 białka
  • 200g cukru pudru
  • 400g mielonych migdałów
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę mielonych migdałów ew. mąki do podsypania

2 białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo łyżka po łyżce 100g cukru pudru. Ubijamy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy cynamon i mielone migdały ( jeśli migdały są zbite a nie sypkie, to najpierw przesiewamy przez sito). Dokładnie mieszamy.
Matę silikonową posypać  mielonymi migdałami. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 1 cm, ciasto będzie się trochę kleić. Foremkę zanurzamy za każdym razem w cukrze pudrze i wycinamy gwiazdki.
Przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni ( 140 z termoobiegiem).
Ostatnie białko ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru pudru i sok z cytryny. Ubijamy na gładko.
Surowe ciasteczka smarujemy masą przy pomocy pędzelka.

Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka powinny być miękkie, a bezowa skorupka biała.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce.
Przechowujemy w puszce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.