niedziela, 22 grudnia 2013

Gwiazdki cytrynowe




Cudownie cytrynowe gwiazdki! Biała polewa, kruche ciastko i cytrynowa galaretka.

Składniki:


  • 300g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 1 opakowanie polewy białej lub cytrynowej
  • gotowa cukrzona galaretka cytrynowa w tubie np.firmy Jutrzenka

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i jajko. Posypujemy skórką cytrynową i wlewamy sok.
Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki. Blachy wykładamy pergaminem albo specjalną matą silikonową i układamy gwiazdki. Pieczemy 12-15 minut.
Galaretkę kroimy w plasterki.
Wystudzone gwiazdki układamy na stolnicy albo blasze. Roztapiamy polewę i sklejamy nią po 2 gwiazdki. Należy robić to szybko, bo polewa błyskawicznie zastyga. Resztą polewy ozdabiamy wierzch ciasteczek.
Na każde przyklejamy 1 galaretkę.
Odstawiamy do zastygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.