wtorek, 5 marca 2013

Pstrąg w cytrynach

Większość z nas jada ryby dość rzadko, najczęściej jemy filety panierowane albo kupujemy paluszki rybne, w których ryby jest tyle, co kot napłakał. Bardzo nad tym ubolewam, ponieważ z ryb można wyczarować przepyszne dania! Polecam pstrągi, nie kosztują wiele, można szybko je przyrządzić i wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać pyszną potrawę.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sprawione pstrągi
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz ryby. Cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy po kilka plasterków do środka każdego pstrąga. Ryby układamy osobno na folii aluminiowej, zawijamy brzegi i takie paczuszki kładziemy na blasze. Skrapiamy oliwą i obkładamy pozostałymi plasterkami cytryny. Zamykamy paczuszki.
Pieczemy 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i odkrywamy ryby, aby soki wyparowały, a ryba upiekła się do końca. Pieczemy jeszcze około 10 minut.

Podajemy ryby w całości, ale oczywiście nie jemy ani ogona ani głowy:)
Do pstrągów pasują gotowane warzywa podsmażone na 1-2 łyżkach masła.

Smaczności!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.