piątek, 20 września 2013

Dorada z zapiekaną cukinią




Niedzielny obiad. Pyszny i lekki. I robi się sam, ponieważ wszystko piecze się w piekarniku. Są dni, kiedy lubię w niedzielę przyrządzić coś bardziej pracochłonnego. Czasem jednak, wolę odpoczywać i wymyślam dania szybkie. Tym razem postawiłam rybę. Jako dodatek zapiekana nadziewana cukinia i pieczone ziemniaczki.
Spróbujcie!

Składniki dla 2 osób:
  • 2 wypatroszone dorady
  • 2 gałązki pietruszki
  • 0,5 cytryny
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 duża cukinia
  • 4 duże pieczarki
  • 5 liści bazylii
  • 2 plasterki żółtego sera np.podlaskiego
  • 1 pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze układamy 3 duże prostokąty folii aluminiowej. Każdy skrapiamy oliwą. Na każdym prostokącie ułożymy osobno ryby, ziemniaki i cukinie.

Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w plastry. Wykładamy ziemniaki na folię, posypujemy je solą, pieprzem i mieloną papryką, skrapiamy ponownie oliwą.

Dorady opłukujemy.Cytrynę kroimy w plasterki. Środki ryb solimy i oprószamy pieprzem, wkładamy po gałązce pietruszki i plasterku cytryny. Rybę kładziemy na folii, skrapiamy ją oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i obkładamy pozostałą cytryną.

Cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy środki i oprószamy solą i pieprzem z każdej ze stron.
Pomidory i pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Liście bazylii siekamy, ser kroimy w paseczki.
Dodajemy do pieczarek i pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy.
Mieszanką nadziewamy cukinie. Układamy na folii.

Całość pieczemy 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.