sobota, 28 września 2013

Schab w sosie kurkowym


Uwielbiam grzybowe sosy i zupy grzybowe wszelkiego rodzaju. Ostatnio byłam w Tatrach przez 2 tygodnie i prawie nie było dnia, abym nie jadła czegoś z grzybkami : placki ziemniaczane z sosem grzybowym, polędwiczki w sosie podgrzybkowym... rozmarzyłam się :) Teraz po powrocie z urlopu apetyt na grzyby jakoś mi nie minął i wciąż mam na nie ochotę. Dziś propozycja na szybki obiad: schab w pysznym sosie kurkowym.

Składniki:
  • 250g kurek
  • 1 śmietana 18%
  • 1 cebula
  • 0,5 kg schabu
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Kurki dokładnie oczyszczamy z piasku, płuczemy i osączamy na sicie. Większe sztuki przekrawamy na pół.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie.Zdejmujemy schab z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Gdy się lekko zeszkli dodajemy kurki. Smażymy około 5-7 minut. Kurki puszczą sok, który wyparuje. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Dusimy 5 minut. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy go kilkoma łyżkami wody.

Plastry schabu polewamy sosem kurkowym i od razu podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.