wtorek, 28 kwietnia 2015

Zdrowe ciastka otrębowo- jabłkowe




Tak naprawdę przygotowanie ciastek owsianych czy otrębowych to w moim przypadku pełna improwizacja. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki to wtedy piekę ciastka owsiane lub otrębowe. Do tych ciastek użyłam dziś jabłka. Jeśli nie macie jabłek sprawdzi się tez gruszka czy nawet banan.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 0,5 szkl. otrębów gryczanych
  • 0,5 szkl. otrębów żytnich
  • 2 łyżki ksylitolu lub stewii
  • 3 krople aromatu cytrynowego ( opcjonalnie)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonych żurawin
  • kilka łyżek wody

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy grubo na tarce. Dodajemy otręby, ksylitol, aromat i bakalie oraz 2 łyżki wody. Mieszamy masę dokładnie. Jeśli jest zbyt sucha dodajemy jeszcze trochę wody.
Z masy formujemy kulki, które układając na blasze wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia delikatnie spłaszczamy.
Ciastka pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy się zarumienią będą gotowe.
Ciastka przechowujemy w temperaturze pokojowej do 2-3 dni, potem lepiej włożyć je do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.