Warty wypróbowania.
Składniki na 1 keksówkę:
- 400g mąki pszennej razowej
- 50g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 5 łyżek sezamu
- 350ml płynnego jogurtu naturalnego ew. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 50ml dowolnego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Osobno łączymy składniki mokre i suche. A więc najpierw jogurt z miodem i mlekiem, a następnie mąkę, płatki, sól, sodę, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz 3 łyżki sezamu. Mieszamy składniki mokre z suchymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Formę smarujemy odrobiną tłuszczu i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto. Lekko zwilżamy je na wierzchu i posypujemy pozostałym sezamem.
Pieczemy około 45 minut aż do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz