czwartek, 29 listopada 2018

Drożdżówki z cynamonem i rodzynkami



Świetna opcja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tak naprawdę te drożdżówki można przygotować na dwa sposoby. Jeśli nie pozwolimy ciastu zbyt długo wyrastać drożdżówki wyjdą bardziej jak ciastka z ciasta francuskiego. Jeśli damy im czas, będą jak prawdziwe puszyste drożdżówki. Nadzienie jest skromne: cynamon, rodzynki, skórka pomarańczowa... efekt niesamowity.
Przepis na te smakołyki znalazłam w magazynie Biedronki. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 0,5 szkl. mleka 3,2%
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • 80g cukru

nadzienie
  • 100g rodzynek
  • 1 łyżka skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50g masła

Drożdże kruszymy i rozprowadzamy w podgrzanym mleku. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie zabije nam drożdże. Do mieszanki dodajemy połowę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy trzepaczką i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia drożdży.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i jajka i resztę cukru.
Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia.
Mieszamy składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na na 5 mm na kształt prostokąta. Na cieście rozkładamy wiórki masła i nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia lub papierem do pieczenia. Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.