czwartek, 6 grudnia 2018

Syrop piernikowy - jadalny prezent


Powoli zbliżają się Święta,a na blogu pojawi się wiele słodkich pyszności bożonarodzeniowych.
Będzie wiele rodzajów ciasteczek, ponieważ zawsze piekę minimum 7 rodzajów i robię słodkie paczki dla najbliższych.
Na blogu dzisiaj pachnący korzenny syrop cukrowy. Idealnie sprawdzi się do kawy lub do lodów.
Świetny także jako jadalny upominek. Może skusicie się i podarujecie komuś taki prezent?
Przygotowanie jest banalnie proste, należy tylko uważać, aby się nie poparzyć.
Buteleczki o niestandardowym kształcie kupiłam na allegro za niecałe dwa złote, jeśli dobrze pamiętam. Obdarowany na pewno na długo zapamięta taki prezent!

Składniki na ok.500 ml syropu:
  • 200ml wody
  • 150g cukru
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 laska cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do powolnego zagotowania.
Syrop cały czas mieszamy, aby rozpuścić cukier. Gdy utworzy się piana, koniecznie zmniejszamy ogień i zestawiamy garnek na chwilę na bok, aby syrop się uspokoił.
Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, aż będziemy mieć pewność, ze cukier się rozpuścił.
Gorącym syropem napełniamy umyte i osuszone butelki. Dobrze zakręcamy.
Uważamy, aby się nie poparzyć! Najlepiej użyć tutaj specjalnego lejka.




1 komentarz:

  1. Syrop na suchy kaszel jest skutecznym środkiem łagodzącym uciążliwe objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki specjalnie dobranym składnikom, syrop działa nawilżająco na błonę śluzową gardła, zapewniając szybką ulgę.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.