niedziela, 9 grudnia 2018

Pierniczki w czekoladzie


Super efektowne pierniczki. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Najlepiej upiec je dwa tygodnie  przed Świętami. Początkowo będą twardawe, ale wystarczy, że poleżą sobie np. przy uchylonym oknie, to wchłoną wilgoć.
Jeśli nie ma takiej możliwości, należy umieścić je w puszce wraz z kawałkami jabłka i wymieniać owoce co 2-3 dni. Pierniczki po 3-4 dniach będą miękkie.
Uwaga, ciasto przygotowujemy dzień wcześniej!

Składniki:
  • 200g miodu ( użyłam rzepakowego)
  • 150g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 200g gorzkiej czekolady min.70%
  • 2 łyżki masła
  • spray cukierniczy ( opcjonalnie)
Dzień przed pieczeniem:
Miód, masło i cukier roztapiamy w garnuszku.  Zdejmujemy z ognia, wlewamy do większej miski.
Dodajemy olej,kakao, sól, pieprz i przyprawę do piernika. Mieszamy dobrze trzepaczką i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie pojedynczo wbijamy jajko i łączymy z masą przy pomocy trzepaczki ( można użyć też miksera). Mąkę przesiewamy wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na dobę do lodówki.

Dzień pieczenia:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Odrywamy po kawałku, zagniatamy, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm lub więcej, jeśli chcemy wysokie pierniczki.
Wykrawamy pierniczki foremką. 
Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczone odkładamy na kratkę do przestudzenia.

Pierniczki przechowujemy w puszce- we wstępie zawarłam informację, co zrobić, aby szybko zmiękły.

Pierniczki po zmięknięciu oblewamy polewą czekoladową, W tym celu do miseczki umieszczonej nad gotującą się wodą ( dno nie może dotykać wody) wkładamy połamaną czekoladę z masłem.
Gdy się roztopi mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
Każdy pierniczek bierzemy w dwa palce i smarujemy płynną polewą , najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka.
Udekorowane pierniczki odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy.
Spryskujemy sprayem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.