Wierzcie lub nie, ale tą sałatkę przygotowałam dosłownie w 10 minut. Idealna na szybka przekąskę lub kolację. Parmezan i grzanki sprawiają, że jest całkiem sycąca.Zachęcam was do komponowania takich sałatek z tego co pod ręką. Moje sałatki najczęściej właśnie tak powstają. I dlatego rzadko kiedy smakują identycznie, każda jest niepowtarzalna.
Składniki:
- mała sałata karbowana
- 250g pomidorków koktajlowych
- 0,5szkl. czarnych oliwek
- 2 kromki chleba orkiszowego lub razowego
- 10 liści bazylii
- kawałek parmezanu
- oliwa smakowa pomarańczowa lub mieszanka 5 łyżek oleju rzepakowego i 2 łyżek soku pomarańczowego
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy go na 2-3 łyżkach oliwy pomarańczowej. Gdy się przyrumieni z obu stron, odkładamy patelnię na bok.
Sałatę i pomidorki opłukujemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy w ćwiartki. Wkładamy do miski. Oliwki kroimy na połówki i dorzucamy do warzyw. Następnie dodajemy porwane liście bazylii.
Parmezan ścieramy na drobnej tarce, tak aby otrzymać około 2-3 łyżek tartego sera. Mieszamy z sałatką, dolewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy grzanki i całość mieszamy.
Sałatkę rozkładamy do miseczek i ścieramy na wierzch wiórki parmezanu. W ilości dowolnej.
Ja lubię dużo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz