wtorek, 29 września 2015

Tarta ze śliwkami i pianką



Kruche ciasto rozpływające się w ustach, słodko -kwaśne śliwki i lekka jak chmurka pianka. Wszystkie warstwy pasują do siebie idealnie. Ciasto w sam raz na niedzielne popołudnie. Do kruchego ciasta dodałam ekstrakt waniliowy i cynamon, ale można spokojnie je pominąć, ciasto i tak będzie pyszne. Powyższe aromaty świetnie pasują do śliwek, podbijają ich smak, ale nie są konieczne.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 szkl. pokrojonych śliwek
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego ( w zależności od słodyczy śliwek)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 100g drobnego cukru

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól, cynamon, ekstrakt waniliowy, mleko, pokrojone na kawałki masło oraz żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką i przekładamy do formy formując wysoki brzeg. Formę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do formy żaroodpornej i mieszamy z cukrem waniliowym, łyżką mąki i masłem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na górny poziom piekarnika. Na dolnym kładziemy naczynie ze śliwkami.
Pieczemy 15 minut. Ciasto powinno być lekko podpieczone a śliwki miękkie. W międzyczasie ubijamy białka. Gdy będą sztywne dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż do uzyskania gęstego kremu.
Wyjmujemy podpieczony spód i śliwki. Przekładamy śliwki na tartę i polewamy syropem wytworzonym podczas pieczenia śliwek. Na wierzchu układamy ubite białka i za pomocą widelcem robimy fale.
Pieczemy 10 minut w 170 stopniach.
Ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.