Oczywiście, bób od razu zakupiłam i zrobiłam pyszną sałatkę na kolację.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 0,5 kg bobu
- 1/3 strąka czerwonego chilli
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Bób gotujemy w wodzie z solą i zwykłym cukrem. Gdy będzie miękki, odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy z łupinek.
Sałatę i rzodkiewki opłukujemy. Sałatę rwiemy na kawałki, a rzodkiewki kroimy w półplasterki.
Chilli drobno siekamy. Wkładamy warzywa do salaterki. Dodajemy bób, miętę i kapary. Delikatnie mieszamy.
Z oliwy, musztardy, cukru brązowego i octu robimy sos.
Sałatkę rozdzielamy między talerze i polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz