Składniki na 6-7 słoików:
- 3,5 kg pomidorów lima
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 5 dużych ząbków czosnku
- olej
Pomidory myjemy, wycinamy twardy środek. Najlepiej ścinając po prostu czubek pomidora.
Każdego przekrawamy na kilka części. Pokrojone pomidory miksujemy partiami w blenderze i przelewamy masę do dużego garnka. Dodajemy sól i cukier i dusimy na średnim ogniu, z uchyloną pokrywką około 40 minut. Dodajemy następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone i suszone przyprawy oraz rozgniecione w moździerzu ziele angielskie. Całość dusimy pół godziny, dodajemy olej i dusimy jeszcze z 15 minut. Jeśli trzeba blendujemy przecier lub ewentualnie doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Gorący nakładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, nalewamy po łyżce oleju na wierzch, delikatnie rozprowadzamy po przecierze, a potem dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz