wtorek, 6 października 2015

Przecier pomidorowy



Pyszny, gęsty i aromatyczny przecier. Najlepszy z pomidorów odmiany lima. Naturalnie słodki od dojrzałych pomidorów, delikatnie doprawiony ziołami. Świetny jako baza do sosów, zup czy jako dodatek do kanapek. Na szybki obiad jak znalazł!


Składniki na 6-7 słoików:
  • 3,5 kg pomidorów lima
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • olej


Pomidory myjemy, wycinamy twardy środek. Najlepiej ścinając po prostu czubek pomidora.
Każdego przekrawamy na kilka części. Pokrojone pomidory miksujemy partiami w blenderze i przelewamy masę do dużego garnka. Dodajemy sól i cukier i dusimy na średnim ogniu, z uchyloną pokrywką około 40 minut. Dodajemy następnie przeciśnięty przez praskę czosnek,  mielone i suszone przyprawy oraz rozgniecione w moździerzu ziele angielskie. Całość dusimy pół godziny, dodajemy olej i dusimy jeszcze z 15 minut. Jeśli trzeba blendujemy przecier lub ewentualnie doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Gorący nakładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, nalewamy po łyżce oleju na wierzch, delikatnie rozprowadzamy po przecierze, a potem dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.