Ten przepis wykorzystuję namiętnie w sezonie letnim, gdy na straganach są młode marchewki. Rzecz jasna starsze marchewki też są świetne. Jednak ja jakoś latem staję się bardziej wege i stąd tak często się nimi zajadam. Przepis jest prosty i uda się każdemu. Marchewki są słodziutkie, maślane, po prostu przepyszne.
Składniki:
- 5 marchewek średniej grubości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Marchewki obieramy i przekrawamy wzdłuż na 3 słupki. Cieńsze marchewki jak na zdjęciu zostawiamy w całości.
Marchewki zalewamy wodą ok 1cm ponad warzywami. Dodajemy pół łyżeczki soli.
Gotujemy do prawie miękkości. Gdy będą takie już prawie, takie jakie lubimy odlewamy większość wody, zostawiamy około 1 cm na dnie. Dodajemy masło i cukier i gotujemy na dużym ogniu, aż woda odparuje, a marchewki zaczną się przysmażać. Jeśli lubicie można dodać wiecej cukru i masła, doprawić pieprzem, tak jak lubicie.
Glazurowane marchewki podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz