niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba po grecku



 Mintaj w pomidorowych warzywach - tak można określić rybę po grecku. Co ciekawe, Grecy o takim daniu nigdy nie słyszeli...ale myślę, że na pewno by im smakowało!

Składniki:

  • 5 płatów wyfiletowanego mintaja
  • 2 jajka
  • 1  szkl. mąki
  • 1 szkl. bułki tartej
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • duża pietruszka
  • seler
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Mintaja płuczemy pod chłodną wodą  i osuszamy. Przygotowujemy 3 talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wlewamy rozbełtane jajko, które doprawiamy solą i pieprzem. Na trzeci talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy płat ryby obtaczamy po kolei w każdym talerzu i smażymy na rozgrzanym oleju.

Usmażone ryby przekładamy na półmisek i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w piórka. Smażymy na gorącym oleju, aż cebula będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie obieramy marchewki, pietruszkę i seler i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do cebuli. Mieszamy. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, łyżeczkę soli i pieprz. Zmniejszamy ogień u gotujemy 30 min. pod przykryciem. Jeśli woda nam odparuje, dolewamy jeszcze z pół szklanki. Powinniśmy mieć konsystencję gęstego sosu. Próbujemy. Jeśli warzywa są miękkie, sos jest gotowy. Możemy jeszcze go ewentualnie doprawić do smaku.

Przekładamy warzywa na rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy obficie natką pietruszki. Gdy danie przestygnie, wstawiamy je do lodówki, aby się przegryzło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.