sobota, 14 listopada 2015

Pavlova z figami, orzechami i miodem


 
Przygotowując ten tort nie spodziewałam się, że to połączenie będzie takie niesamowite i wciągające, że gdy spróbuję to nie będę mogła przestać jeść. Dość powiedzieć, ze ciasto zjedliśmy we dwoje w jeden dzień...karygodne, ale cóż, to ciasto było takie pyszne! Delikatna krucha beza, w środku pianka. Na górze krem śmietanowy z mascarpone, do tego figi, orzechy nerkowca, migdały i to wszystko polane miodem.....na zdjęciu widać, że kremu nie jest dużo - miałam za mało śmietany- ale w składnikach zwiększyłam już odpowiednio proporcje, tak aby kremu było dużo i pavlova pięknie wyglądała.

Składniki:
  • 4 białka
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 figi
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów
  • 3 łyżki miodu lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego
  • 350-400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżka po łyżce cukier i wciąż ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta, a cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodajemy  mąkę oraz sok z cytryny i szybko miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 24 cm, możemy użyć tez specjalnej maty silikonowej. Koło wypełniamy masą bezową. Pieczemy około 7 minut.  Beza powinna być już sztywna z zewnątrz. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około 70-80 minut.
Gotowa bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i szybko jeszcze raz miksujemy.
Gotowy krem wykładamy na ostudzoną bezę.
Figi dobrze myjemy i ucinamy czubki. Kroimy na plasterki.
Na Pavlovej układamy plasterki fig, posypujemy nerkowcami i migdałami. Polewamy miodem.
Przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.