Błyskawiczny krem czekoladowy. Oszukany, ale jak najbardziej zdrowy. Nie ma tu czekolady, śmietany, serka mascarpone i innych kalorycznych dodatków. Są bakalie, które co prawda też swoją kaloryczność mają, ale są znacznie zdrowsze. Druga sprawa to fakt, że takiego kremu nie zjemy dużych ilości, mała porcja nasyci każdego łasucha.
Składniki na kilka małych pucharków:
- 100g śliwek suszonych
- 100g daktyli bez pestek
- 2 kopiaste łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki rodzynek
- 150ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Śliwki, rodzynki i daktyle zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie wodę zlewamy, a do bakalii, dodajemy połowę mleczka kokosowego.
Blendujemy na dość jednolitą masę. Następnie dodajemy pozostałe mleczko kokosowe oraz kakao lub karob. Blendujemy na gładki krem.
Krem rozkładamy do pucharków. Każdą porcję posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki.
Wiórki kokosowe można dodać także do samego kremu.
Krem smakuje od razu po przyrządzeniu, ale po schłodzeniu jest jeszcze lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz