niedziela, 29 listopada 2015

Babeczki makowe


No to ruszam z świątecznymi przepisami. Warto czasem wypróbować kilka nowych receptur, jeśli szykuje się przyjęcie, a chcemy mieć pewność, że wszystko nam się uda. Na pewno większość z was zaprasza gości na Święta, dlatego podrzucam wam już teraz garść pomysłów do wypróbowania.
Na początek babeczki makowe. Super szybkie i super łatwe. I zawsze się udają. Mocno makowe, puszyste i pachnące. Babeczki dekorowałam czekoladą, sprawdzi się też tu oczywiście lukier lub polewa.

Składniki na 16 babeczek:
  • 200g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. maku
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat migdałowy
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • posypka perełki
 Masło ucieramy z cukrem, dodając po kolei jajka. Gdy masa będzie gładka dosypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie chwilę ucieramy do połączenia składników.
Na koniec wlewamy aromat i wsypujemy suchy mak. Miksujemy jeszcze chwilę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Jeśli nie macie formy do muffinów, tylko foremki w kształcie babeczek smarujemy je odrobiną tłuszczu i posypujemy mąką.
Babeczki pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.Miska nie może dotykać wody. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy.
Czekoladą dekorujemy babeczki. Ozdabiamy perełkami.
Smacznego!

Rada: zamiast babeczek można też upiec ciasto w foremkach o innych świątecznych kształtach np.choinkach lub bałwankach.

 







1 komentarz:

  1. gdyby tylko nie ten mak bo go nie cierpię ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.