sobota, 21 listopada 2015

Makaron z ricottą i nerkowcami



Fajny przepis na błyskawiczne danie. Czas przygotowania to czas gotowania makaronu. Nie potrzeba też wielu składników, a danie naprawdę smakuje! Kremowa ricotta, chrupiące słodkawe orzechy i lekko ostry szczypiorek. To musi dobrze smakować!

Składniki na 4 porcje:
  • 400g spaghetti
  • 250g serka ricotta
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • 1 szkl. orzechów nerkowca
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  •  pieprz
  • sol
  • kilka listków bazylii

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Orzechy prażymy na suchej patelni przez parę minut, często nią potrząsając, aby orzechy się nie przypaliły.
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy ricottę, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z makaronem oraz kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę szczypiorku i orzechów. Mieszamy.
Wykładamy porcje na talerze, posypujemy resztą szczypiorku i orzechów, a także świeżo zmielonym pieprzem.
Ozdabiamy bazylią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.