Nie wyobrażam sobie Świąt bez różnych małych słodkości. Czasem są to śliwki w czekoladzie, czasem trufle, czekoladki lub skórka pomarańczowa w czekoladzie. Ciągle próbuję czegoś nowego i ostatnio przygotowałam trufle cynamonowe. Pysznie kremowe, dzięki posypce odnosi się wrażenie, że strzelają w ustach. Na pewno uzależniają.
Jeśli lubicie cynamon, na pewno moja propozycja przypadnie wam do gustu.
Składniki:
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag cukru pudru
- 1,5 łyżki mielonego cynamonu
- 3 łyżki likieru baileys, innego kawowego lub np.koniaku
- 10 dag białej czekolady
- 14 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
- posypka czekoladowa lub drobny cukier do obtoczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy cynamon. Ponownie miksujemy. Wlewamy likier i ponownie chwilę ucieramy. Oba rodzaje czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści mieszamy, aby nie bylo grudek i odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Czekoladę wlewamy do masy i ponownie chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Miskę z masą wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.
Następnie z masy formujemy małe kulki, które obtaczamy w cukrze lub posypce.
Gotowe odkładamy na talerzyk i przechowujemy w lodówce.
Pysznie wyglądają i pewnie też tak smakują, muszę spróbować je zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń