Nie przesadzam, są rewelacyjne! Puszyste i jednocześnie wilgotne w środku, a na zewnątrz lekko chrupiące. Do tego cynamonowa śmietana i jestem w niebie. Muffinki jak to muffinki są łatwe i szybkie w przygotowaniu i tu jest nie inaczej. A do tego jest to świetny zamiennik zwykłego piernika, do którego przekonamy dzieci. Gorąco polecam!
Składniki na 9 muffinek:
- 100g masła
- 0,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki mleka
- 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fixu
- posypka gwiazdki
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, gęstą śmietanę i mleko. Miksujemy. Dosypujemy przyprawę do piernika i miksujemy, aż masa będzie gładka.
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli macie zwykłe foremki do babeczek to smarujemy je delikatnie masłem i oprószamy mąką.
Wlewamy masę do foremek do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut aż do suchego patyczka.
Upieczone muffinki odkładamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy cynamon i śmietan fix.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie macie takiego rękawa możecie użyć ew. woreczka, w którym ucinamy końcówkę.
Kremem dekorujemy zimne babeczki.
Posypujemy gwiazdkami.
Przechowujemy w lodówce. Ale wierzcie mi, długo tam nie posiedzą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz