poniedziałek, 14 grudnia 2015

Piernikowe muffinki



Nie przesadzam, są rewelacyjne! Puszyste i jednocześnie wilgotne w środku, a na zewnątrz lekko chrupiące. Do tego cynamonowa śmietana i jestem w niebie. Muffinki jak to muffinki są łatwe i szybkie w przygotowaniu i tu jest nie inaczej. A do tego jest to świetny zamiennik zwykłego piernika, do którego przekonamy dzieci. Gorąco polecam!

Składniki na 9 muffinek:

  • 100g masła
  • 0,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fixu 
  • posypka gwiazdki

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, gęstą śmietanę i mleko. Miksujemy. Dosypujemy przyprawę do piernika i miksujemy, aż masa będzie gładka.
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli macie zwykłe foremki do babeczek to smarujemy je delikatnie masłem i oprószamy mąką.
Wlewamy masę do foremek do 2/3  wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut aż do suchego patyczka.
Upieczone muffinki odkładamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy cynamon i śmietan fix.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie macie takiego rękawa możecie użyć ew. woreczka, w którym ucinamy końcówkę.
Kremem dekorujemy zimne babeczki.
Posypujemy gwiazdkami.
Przechowujemy w lodówce. Ale wierzcie mi, długo tam nie posiedzą.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.