Ich przygotowanie trwa naprawdę tylko chwilę. I są świetną zabawą dla dzieci. Turlanie kulek ucieszy na pewno każdego malucha:)
Składniki na ok. 20 trufli:
- 250g serka ricotta
- 60g czekolady
- 80g herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Kakao do obtoczenia
Serek ricotta przekładamy do miski i
rozgniatamy widelcem. Herbatniki kruszymy na pyl w malakserze. Jeśli
nie macie malaksera możecie użyć blendera kielichowego lub włożyć
herbatniki do woreczka i kilkakrotnie uderzać nim
o blat stołu, a następnie większe kawałki rozkruszyć przy pomocy walka.
Pokruszone herbatniki wrzucamy do ricotty, dodajemy przesiany cukier puder oraz przyprawę do piernika.
Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce nad gotującą się woda i czekamy, aż czekolada się rozpuści.
Ciepłą, ale nie gorącą czekoladę
dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wkładamy miskę do lodówki na 30
minut, lub do zamrażarki na ok.15 minut.
Wyjmujemy schłodzoną masę, łyżeczką nabieramy małe porcje masy i formujemy trufle wielkości małego orzecha włoskiego, tak na jeden kęs.
Gotowe trufle wrzucamy do miseczki z kakao, obtaczamy dokładnie lekko poruszając miseczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz