niedziela, 6 grudnia 2015

Piernik z jabłkami



Taki piernik z dodatkiem jabłek jest bardziej mokry niż tradycyjny przekładany piernik, jaki znamy.
Mi osobiście taki zwykły piernik nie smakuje, bo jest za suchy, przekładam go wtedy dużą ilością domowych powideł. Natomiast piernik z jabłkiem jest zdecydowanie bardziej wilgotny. Dodatek orzechów i rodzynek sprawia, że piernik nabiera bogatego smaku. Bakalie nie są oczywiście konieczne, piekłam piernik również z samym jabłkiem i był równie dobry.
Może się skusicie?

Składniki:
  • 12dag miękkiego masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub nerkowca
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru pudru

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ciasta. Cały czas ucierając dodajemy cynamon, przyprawy, rodzynki i orzechy, wlewamy sok.
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy mąką.
Wlewamy ciasto i pieczemy 70-75 minut w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy i przez sitko oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.