A może macie ochotę na ciasteczka imbirowe? Są mocno rozgrzewające, zostawiają na języku lekkie uczucie pieczenia. Chrupiące, o delikatnym smaku karmelu, który nadaje cukier muscovado.
Ten cukier można zastąpić zwykłym brązowym cukrem, ale efekt nie będzie jednak już taki sam.
Składniki na ok.30 ciastek:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- duża szczypta soli
- 170g masła
- 2/3 szkl, drobnego cukru
- 1/2 szkl. ciemnego cukru muscovado
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
Masło ucieramy w mikserze na gładką masę.Stopniowo dodajemy cukier oraz jajko. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiewamy wraz z imbirem, cynamonem, sodą oraz goździkami.
Dodajemy sól. Mieszankę dosypujemy do masy maślanej. Ucieramy calość na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Blachę wykładamy matą silikonową lub papierem do pieczenia.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy w dużych odstępach na blasze. Pieczemy około 18 minut.
Gotowe ciastka zdejmujemy szpatułką i układamy na kratce, aby ostygły.
Ostudzone przekładamy do metalowej puszki.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, z lekkimi modyfikacjami.
Nieźle wyglądają, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPróbowałam, są BOSKIE!
OdpowiedzUsuń