niedziela, 20 grudnia 2015

Ciastka imbirowe



A może macie ochotę na ciasteczka imbirowe? Są mocno rozgrzewające, zostawiają na języku lekkie uczucie pieczenia. Chrupiące, o delikatnym smaku karmelu, który nadaje cukier muscovado.
Ten cukier można zastąpić zwykłym brązowym cukrem, ale efekt nie będzie jednak już taki sam.

Składniki na ok.30 ciastek:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • duża szczypta soli
  • 170g masła
  • 2/3 szkl, drobnego cukru 
  • 1/2 szkl. ciemnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)

Masło ucieramy w mikserze na gładką masę.Stopniowo dodajemy cukier oraz jajko. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiewamy wraz z imbirem, cynamonem, sodą oraz goździkami.
Dodajemy sól. Mieszankę dosypujemy do masy maślanej. Ucieramy calość na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Blachę wykładamy matą silikonową lub papierem do pieczenia.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy w dużych odstępach na blasze. Pieczemy około 18 minut.
Gotowe ciastka zdejmujemy szpatułką i układamy na kratce, aby ostygły.
Ostudzone przekładamy do metalowej puszki.


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, z lekkimi modyfikacjami.

2 komentarze:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.