Sałatka najlepsza jest po paru godzinach gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Składniki:
- 4 filety śledziowe ( matiasy)
- 2 czerwone cebule
- 2 ugotowane buraki
- 2 marynowane gruszki
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- dowolne kiełki do dekoracji
Filety moczymy 3 godziny w zimnej wodzie, wymieniając ją co godzinę.
Następnie kroimy je w dzwonka i skrapiamy octem.
Cebulę drobno kroimy. Buraki i gruszki kroimy w kostkę.
Śledzie mieszamy z warzywami i gruszkami.
Olej mieszamy z musztardą, polewamy sałatkę. Doprawiamy mocno pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do salaterki. Ozdabiamy kiełkami.
Dobry przepis na święta, coś nowego, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń