niedziela, 7 lipca 2013

Gulasz słodko pikantny z mlekiem kokosowym





Danie łączy w sobie wiele smaków. Odnajdziemy tu zarówno pikantne nuty chilli, jak również słodycz karmelu. To wszystko otulone mlekiem kokosowym oraz ziołami. Anyż w potrawie dodaje aromatu, ale nie jest mocno wyczuwalny. Całość tworzy lekką mieszankę, która wspaniale smakuje z lampką różowego wina. Spróbujcie sami.


Składniki na 3 porcje:

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80g cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 dymka
  • 1 szkl. liści mięty,bazylii i kolendry w równych proporcjach
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól

Papryczkę myjemy, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy.
W moździerzu ucieramy chilli z czosnkiem i solą.
Do rondelka wsypujemy cukier i karmelizujemy go z 2 łyżkami wody na brązowy kolor. Dodajemy 100 ml wody, szybko mieszamy, żeby karmel się rozpuścił. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju sezamowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut.
Wlewamy sos karmelowy, mleko kokosowe oraz 200 ml wody, dodajemy chilli z czosnkiem, anyż i skórkę pomarańczową. Dusimy 15-20 minut. Dymkę myjemy i drobno kroimy. Imbir obieramy i siekamy. Zioła płuczemy i również drobno kroimy. Gdy mięso będzie już miękkie do sosu dodajemy imbir, dymkę i zioła oraz sok z limonki. Mieszamy całość, dusimy około 2 minut i zestawiamy z kuchenki.
Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.



1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.