Uwielbiam rabarbar. Gdy tylko rozpoczyna się na niego sezon, kupuję go jak szalona:) Bardzo często przyrządzam kompot z rabarbaru, wystarczy pokroić łodygi na kawałki, dodać do nich kilka łyżek cukru i kilka goździków, zalać wodą, pogotować 20 minut i kompot gotowy. Często piekę tez placek z rabarbarem. Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis. Kruszonka jest nietypowa, ponieważ robi się ją z dodatkiem tartej bułki. Jeśli nie macie ochoty na eksperymenty zastąpcie bułkę tartą po prostu mąką pszenną, Przepis pochodzi z gazetki " Sól i Pieprz", z kilkoma małymi modyfikacjami.
Składniki:
- 400g mąki
- 1 sparzona cytryna
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 150g cukru
- 200g margaryny
- 1 kg rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 150g cukru
- 100g mąki
- 100g bułki tartej
- 100g masła lub margaryny
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto do kształtu blachy. Blachę natłuszczamy, przekładamy ciasto. Formujemy brzeg. Na cieście układamy rabarbar i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przestudzony placek oprószamy cukrem pudrem.
rabarbar super,ale ciasto samo w sobie niesmaczne...szkoda bylo mojego czasu :( :(
OdpowiedzUsuńmoze zamien bulkę tarta na mąkę pszenna.. mi ciasto sie udalo i smakowało!
OdpowiedzUsuń