Miałam ochotę na danie przełamujące smaki. Lekkie, odświeżające i w sam raz na upalny dzień. Inspiracją były zioła, ponieważ mój balkon i parapet w kuchni tonie w ziołach, a prym wiedzie zdecydowanie mięta.
Dla niektórych zaskakującym połączeniem mogą być szparagi z czosnkiem. Zapewniam jednak, ze smakują wyśmienicie. Sałatka taka pasuje tez do delikatnych mięs z grilla.
Składniki:
- 2 sznycle z indyka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek szparagów
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego ( o dość lejącej konsystencji np. Jana lub Danone)
- 15 liści mięty
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 szczypty cukru + 1 łyżeczka
- 200g mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Z 2 łyżek oliwy z oliwek, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej sznycle. Dokładnie obtaczamy.
Szparagi myjemy, obieramy, obcinamy zdrewniałe końce. Kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki cukru. Ugotowane przelewamy zimną wodą.
Jogurt doprawiamy solą oraz pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.
Koperek drobno siekamy. Szparagi, jogurt i koperek mieszamy delikatnie w salaterce.
Groszek zalewamy wodą, gotujemy ze szczyptą cukru i 0,5 łyżeczki soli. Ugotowany groszek studzimy, a następnie miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki śmietany, doprawiamy pieprzem.Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Sznycle osączamy z marynaty i smażymy bez tłuszczu do zrumienienia.
Liście mięty opłukujemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę oraz śmietanę. Powinniśmy otrzymać konsystencję półgęstej śmietany.
Na talerzu układamy puree z groszku, na nim kładziemy indyka i polewamy miętowym sosem. Podajemy z sałatką szparagową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz